Meivakantie 2008.

 

Er is weer heel wat gebeurt als ons schip op zondag 27 april de Beatrixhaven in Eindhoven verlaat. Toen we in het najaar de boot uit het water haalden en de onderkant met hoge druk gingen reinigen, spoten we ook zowat de hele waterlijn eraf. Dit vroeg om een grondige aanpak en heeft heel wat tijd opgeslokt. Ook hadden we nog een lekkend raam, het elektrische systeem is in kaart gebracht. De gasinstallatie is gekeurd, waar wat aanvullingen voor nodig waren. Hier en daar natuurlijk het noodzakelijke likje verf en the Lion King lag er weer sprankelend bij.

 

Naast het noodzakelijke onderhoud werden we afgelopen winter nog bestolen, waarbij behalve een hoop inventaris ook onze lader/omvormer incl. bedieningspaneel werd gedemonteerd. Behalve deze materiele schade is het een vreemde gewaarwording als je bedenkt dat vreemden zich toegang verschaft hebben en op hun gemak alles bij elkaar gezocht hebben. Vervolgens duurt het ook nog een lange tijd alvorens de verzekering de schade vergoed en je in onzekerheid verkeerd over wat men gaat uitkeren. Dit was de reden dat in de laatste week nog heel wat werk verzet is om alles vaarklaar te krijgen.

 

Maar dan is het eindelijk zover. We gaan voor een week vertrekken met als uiteindelijke eindbestemming onze zomerhaven in Veen op de Afgedamde Maas. Via Internet hadden we contact gekregen met iemand die een boot opgehaald wilde hebben. Deze boot lag in de Loosdrechtse Plassen en we hadden het plan om met ons schip erheen te varen, om vervolgens met twee schepen terug te komen. Aan boord zijn Ans, onze zoon Walther met zijn vriendin Tamara en ikzelf. Ons hondje Gabber is natuurlijk ook van de partij. We hadden vakantie en geen zin om ons erg te haasten. Via het Beatrix kanaal, het Wilhelmina kanaal en de Zuid Willemsvaart bereiken we de eerste dag Veghel. Het is er nog erg rustig en we krijgen door de Engelse havenmeester een mooi plekje toegewezen.

 

De volgende dag gaan we verder over de Zuid Willemsvaart, de Dieze, de Maas om die avond op de Afgedamde Maas onze thuishaven in Veen te bereiken. Ook daar treffen we nog maar weinig mensen aan, maar het voelt goed om te zien dat alles nog hetzelfde is gebleven.

 

Op dinsdag vervolgen we onze tocht over de Afgedamde Maas. We steken de Waal over om bij Gorinchem op het Merwede kanaal onder de Lek op te gaan. We hebben pech doordat in Arkel de Schotdeurenbrug is gestremd en we via een omweg weer helemaal terug moeten om langs de andere zijde van Arkel (normaal alleen voor beroepsvaart) uiteindelijk onze weg te kunnen vervolgen. De bruggewachter heeft blijkbaar iets tegen ons, zodat we bij veel bruggen lang moeten wachten. Desondanks is het prachtig weer en het koolzaad staat in bloei, wat een kleurig oever vormt. Die avond meren we af in Vianen, waar onze oudste zoon Sebastiaan met een paar vrienden langs komt en blijft slapen.

 

’s Morgens bezoeken we gezamenlijk nog de vrijmarkt ter gelegenheid van Koninginnedag en nadat we de logees hebben uitgezwaaid, vertrekken we tegen de middag. We steken de Lek over en gaan rechtstreeks via de Julianasluis het Amsterdam-Rijn kanaal op. Bij Maarsen gaan we de Veght op om uiteindelijk in Breukelen op een passantenplaats af te meren. Op de Brink is nog volop vertier ter gelegenheid van Koninginnedag en wij genieten ervan mee. In de avond lopen we binnendoor naar de Loosdrechtse plassen waar de boot ligt die we op moeten halen.

 

Het is een ouder bootje van ca. 8 meter lang, waaraan men begonnen was het op te knappen. De techniek is redelijk op orde, maar de buitenkant ziet er nog niet uit. Er is wel een aanzet gemaakt voor een nieuwe betimmering en de kussens zijn nieuw. Ook het zeildoek van de kuip afscherming is nieuw. Het is een aardig hobbyproject maar voor een acceptabele prijs.

 

De volgende dag ontmoeten we de nieuwe eigenaar van het bootje en na wat diesel getankt te hebben en wat afspraken gemaakt te hebben is het tijd om te vertrekken. Via de Loosdrechtse Plassen komen we via een sluisje weer terug op de Veght. In de sluis is het nog wat wennen aan het stuurgedrag van het bootje, maar al snel heb ik de slag te pakken. Nadat we bij ons schip nog koffie gedronken hebben vertrekken we met twee boten in zuidelijke richting. Walther zit aan het stuur van the Lion King en ik bestuur het andere bootje, wat overigens nog geen naam heeft. De tocht gaat voorspoedig over de Veght en al snel bereiken we bij Maarsen het Amsterdam-Rijn kanaal. Het motortje is goed op temperatuur en we kunnen nu gas geven. Bij Jutphaas gaan we het Merwedekanaal boven de Lek op. We meren later af in de nieuwe passantenhaven van Vreeswijk. Het is een mooi haventje wat op loopafstand ligt van de oude gezellige dorpskern. We besluiten uit eten te gaan en genieten van een heerlijk diner in een restaurant nabij de oude sluis in Vreeswijk.

 

Het is een mooie dag als we de volgende morgen vertrekken. Via de Koningginnesluis, komen we op de Lek en steken deze schuin over. Bij Vianen via de sluis komen we weer op het Merwedekanaal onder de Lek. Vanuit het bootje kan ik een mooi filmpje maken van the Lion King terwijl die door het water glijd. We varen al snel in konvooi verder, waardoor de bruggen redelijk snel voor ons geopend worden. We besluiten om in de Lingehaven van Gorinchem te overnachten. Hoewel het bootje wel over de Linge verder kan en the Lion King niet, gaan we toch gezamenlijk door de Grote Merwedesluis om via de Waal weer bij de Lingesluis naar binnen te gaan.

 

Vandaag is de bestemming Breda. We vertrekken al redelijk vroeg en gaan over de Merwede in westelijke richting naar de Biesboschsluis in Werkendam. Onderweg wordt door Walther een filmpje gemaakt van het bootje op de lekkere deining van de Merwede. Via de Biesbosch komen we op de Amer en steken deze over naar de Amertak richting Oosterhout. Daar aangekomen gaan we door de Marksluis en via het Markkanaal en de Mark komen we aan in Breda.

De eigenaar van het bootje is daar aanwezig en we dragen het aan hem over. De tocht is goed verlopen. Het bootje laat zich goed sturen en het motortje loopt prima, al moet er wel wat aan geluidsisolatie gedaan worden. De eigenaar heeft voor ons het liggeld van de passantenhaven voldaan.

In Breda is een Jazzfestival aan de gang en er is een gezellige drukte bij de nieuwe haven. Helaas is het voor schepen niet mogelijk om in de nieuwe haven te komen. Later op de dag komen de ouders van Tamara aan boord en genieten we van een heerlijk diner op het achterdek. Ook de avond brengen we nog gezellig aan boord door.

 

De volgende dag is het shoppen geblazen in Breda. Ans en de kinderen zijn tot in de middag weg en komen bepakt weer terug. We vertrekken over de Mark weer richting Oosterhout. Via het riviertje de Donge komen we aan bij WSV Geertruidenberg. In deze haven heeft mijn vader vroeger met zijn bootje de MIBA gelegen. Van daaruit hebben we vaak de Biesbosch bezocht en daar liggen waarschijnlijk mijn roots voor de watersport. We bezoeken de historische kern van Geertruidenberg.

 

Vandaag het laatste traject van onze reis. Via de Donge bereiken we de Amer en gaan in oostelijke richting de Maas op. Bij Heusden gaan we via het Heusdens kanaal naar de Afgedamde Maas. We meren af in onze thuishaven en de tocht is ten einde. Door onze zoon Sebastiaan worden we opgehaald.

 

We kijken terug op een mooie tocht met veel ervaringen. We hadden een duidelijk doel en hebben de opdracht goed uitgevoerd. Hoewel het weer aanvankelijk nog niet zo best was is het naar enkele dagen prima geworden. Jammer dat we al weer moeten gaan werken, maar mogelijk ligt er nog een prima seizoen in het vooruitzicht.